Esyd

Δυσανεξία στη γλουτένη

Η δυσανεξία στη γλουτένη είναι μια αυτοάνοση και χρόνια πάθηση του λεπτού εντέρου που εμφανίζεται σε άτομα με γενετική προδιάθεση και προκαλείται από τη μη ανοχή του οργανισμού στη γλουτένη, η οποία είναι μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, στο κριθάρι, στη βρώμη και στη σίκαλη. Η κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν γλουτένη οδηγεί σε βλάβη στην επιφάνεια του λεπτού εντέρου, καταστρέφοντας τις λάχνες του και παρεμποδίζοντας την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, η οποία γίνεται από αυτές.

 Συμπτώματα της δυσανεξίας στη γλουτένη

Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται διαφέρουν από άτομο σε άτομο και εμφανίζονται κυρίως στο πεπτικό σύστημα, άλλοτε σε άλλα μέρη του σώματος και άλλοτε υπάρχει πιθανότητα η νόσος να είναι ασυμπτωματική. Τα συμπτώματα του πεπτικού συστήματος εμφανίζονται συνήθως σε βρέφη ή παιδιά και είναι τα εξής:
• Στομαχικές διαταραχές
• Κοιλιακό άλγος και φούσκωμα
• Διάρροια
• Έμετο 
• Δυσκοιλιότητα
• δύσοσμα ή λιπαρά κόπρανα
• Απώλεια βάρους
• Ευερεθιστότητα με αποτέλεσμα τη καθυστέρηση της σωματικής ανάπτυξης.
Οι ενήλικοι μπορεί να έχουν κάποιο σύμπτωμα από το πεπτικό σύστημα ή είναι πιθανό όταν δεν παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα και δεν έχει διαγνωστεί η δυσανεξία στη γλουτένη επί σειρά ετών να παρουσιάσουν κάποιο από τα παρακάτω:
• Υποσιτισμός
• Σιδηροπενική αναιμία
• Κούραση
• Οστικούς πόνους
• Αρθρίτιδα
• οστεοπενία ή οστεοπόρωση
• Νευρολογικά προβλήματα
• Σπασμούς
• Διαταραχές της εμμήνου ρύσης, υπογονιμότητα ή στειρότητα
• Δερματίτιδα

Διάγνωση της δυσανεξίας στη γλουτένη - Εξετάσεις

Η διάγνωση της δυσανεξίας στη γλουτένη πολλές φορές είναι δύσκολη διότι κάποια από τα συμπτώματά της εμφανίζονται και σε άλλες παθήσεις. Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις να μην έχει διαγνωστεί για χρόνια λόγω ήπιων συμπτωμάτων ή καθόλου εμφάνισης συμπτωμάτων. Η δυσανεξία στη γλουτένη διαγιγνώσκεται με εξετάσεις αίματος που περιλαμβάνουν τα αντισώματα  τρανσγλουταμινάσης (tTGA) ή  τα αντισώματα αντι-ενδομυσίου (EMA), IgA και IgG αντισώματα (DGP test). Επιπλέον απαραίτητες εξετάσεις για την επιβεβαίωση της νόσου είναι η γαστροσκόπηση και η βιοψία του εντέρου.
Στο Ιατρικό - Διαγνωστικό Κέντρο ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ γίνονται αξιόπιστα οι προαναφερθείσες εργαστηριακές εξετάσεις, γιατί υπάρχει πολυετής εμπειρία και υπερσύγχρονος εργαστηριακός εξοπλισμός.

Θεραπεία και αντιμετώπιση της δυσανεξίας στη γλουτένη

Η δυσανεξία στη γλουτένη μπορεί να αντιμετωπιστεί με αυστηρή δια βίου δίαιτα χωρίς γλουτένη. Με αυτό τον τρόπο ο βλεννογόνος του εντέρου σταδιακά επιδιορθώνεται, επανέρχεται η φυσιολογική λειτουργία και τα δυσάρεστα συμπτώματα παύουν να υπάρχουν.
 

Συμβουλές για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη

 
Απαγορεύονται  τρόφιμα που παράγονται από σιτάρι, κριθάρι, βρώμη και σίκαλη. Μερικά από αυτά τα τρόφιμα είναι το ψωμί, τα δημητριακά πρωινού, οι φρυγανιές, τα μπισκότα, κέικ, πίτσες, πίττες, γλυκά, τα ζυμαρικά, ορισμένα αλλαντικά, πολλά  κονσερβοποιημένα προϊόντα, μερικά έτοιμα ροφήματα και κάποια από τα αλκοολούχα ποτά.
Επιτρέπονται τρόφιμα όπως πατάτα, ρύζι, καλαμπόκι, σόγια, φασόλια, φρούτα, λαχανικά, φρέσκα κρέατα, ψάρια, πουλερικά, γαλακτοκομικά προϊόντα κ.ά.
Να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των συσκευασμένων και επεξεργασμένων τροφίμων διότι τα σιτηρά δε χρησιμοποιούνται μόνο σαν βασικά συστατικά αλλά προστίθενται και κατά τη διάρκεια προετοιμασίας και επεξεργασίας των τροφίμων. 
Μπορείτε να καταναλώνετε προϊόντα χωρίς γλουτένη που υπάρχουν πλέον διαθέσιμα στην αγορά.
 

Κωνσταντάκη Χρυσούλα,

Διαιτολόγος