Esyd

Καρκίνος παχέος εντέρου

Τι είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας κακοήθης όγκος που αναπτύσσεται στην εσωτερική επιφάνεια του παχέος εντέρου ή στο ορθό (τα τελευταία 20 εκατοστά του π. εντέρου).

 

Τι προκαλεί τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Οι γενετικοί παράγοντες που καθορίζουν ποια άτομα έχουν προδιάθεση να αναπτύξουν τη νόσο λόγω ατομικού ή οικογενειακού ιστορικού ή κληρονομικότητας και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που καθορίζουν ποια από τα άτομα  που έχουν προδιάθεση θα εμφανίσουν καρκίνο. Μερικοί από τους περιβαλλοντικούς  παράγοντες είναι:
  •  Ηλικία
  •  Διατροφή 
  •  Κάπνισμα 
  •  Παχυσαρκία
  •  Μειωμένη σωματική άσκηση
 
Διατροφή 
Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει φαίνεται ότι η αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών ασκεί προστατευτική δράση, όπως και τα ω-3 λιπαρά οξέα και το ελαιόλαδο, καθώς επίσης το ασβέστιο, το σελήνιο, η βιταμίνη D και το φυλλικό οξύ(περιέχεται στα πράσινα λαχανικά). Εν αντιθέσει με την υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ζωικού λίπους που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου.
Τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου είναι:
  •  Άτομα με ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό πολυπόδων ή καρκίνου του παχέος εντέρου
  •  Άτομα με μακροχρόνια ελκώδη κολίτιδα ή νόσο του Crohn
  •  Άτομα με κληρονομική προδιάθεση για καρκίνο του παχέος εντέρου
  •  Άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών
 

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται στο καρκίνο του παχέος εντέρου είναι:
  •  Αναιμία
  •  Αλλαγή των συνηθειών του εντέρου όπως διάρροια ή δυσκοιλιότητα ή αίσθημα ατελούς  αφόδευσης
  •  Αίμα στα κόπρανα
  •  Κοιλιακά συμπτώματα (πόνος, αέρια, τυμπανισμός, κράμπες του εντέρου)
  •  Απώλεια βάρους
  •  Αδυναμία και εύκολη κόπωση
  •  Εμετοί
  •  Ίκτερος
Τα περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται και σε άλλες παθήσεις, για να γίνει λοιπόν η διάγνωση πρέπει να απευθυνθείτε σε ιατρό.
 

Διάγνωση - εξετάσεις

Προκειμένου ο γιατρός σας να αξιολογήσει το πρόβλημα σας, χρειάζεται μια ή περισσότερες από τις παρακάτω εξετάσεις:
  •  Ιατρικό ιστορικό
  •  Ανάλυση αίματος
  •  Εξέταση κοπράνων
  •  Δακτυλική εξέταση του εντέρου
  •  Ενδοσκόπηση του παχέος εντέρου (κολονοσκόπηση ή ορθοσκόπηση)
  •  Βαριούχος υποκλυσμός διπλής αντίθεσης, δηλαδή ακτινογραφίες του παχέος εντέρου με χρήση σκιαγραφικού υγρού.
  •  Αξονική και μαγνητική τομογραφία κοιλίας
  •  Καρκινικοί δείκτες (CEA, CA19-9, TPA, AFP)
Στο Ιατρικό - Διαγνωστικό Κέντρο ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ γίνονται αξιόπιστα οι προαναφερθείσες εργαστηριακές εξετάσεις, γιατί υπάρχει πολυετής εμπειρία και υπερσύγχρονος εργαστηριακός εξοπλισμός.
 

Θεραπεία

Οι βασικοί τρόποι αντιμετώπισης του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι:
  •  η χειρουργική επέμβαση 
  •  η χημειοθεραπεία
  •  η ακτινοθεραπεία
Αρκετές είναι οι περιπτώσεις όπου συνδυάζονται κάποιες από αυτές τις μεθόδους. Η θεραπεία που θα προταθεί θα εξαρτηθεί από το στάδιο του καρκίνου, δηλαδή το μέγεθος, την θέση και την επέκταση του όγκου. Ο ακριβής προσδιορισμός του σταδίου είναι συχνά εφικτός μόνο μετά τη χειρουργική αφαίρεση του όγκου και την ιστολογική εξέταση αυτού.
 

Πρόληψη 

Το πιο σημαντικό κομμάτι σε αυτή την ασθένεια είναι η πρόληψη, διότι υπάρχει η δυνατότητα να διαγνωστεί και να θεραπευτεί έγκαιρα. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι η νόσος συνήθως ξεκινάει σαν πολύποδας (καλοήθης όγκος μερικών χιλιοστών ή εκατοστών στο εσωτερικό του εντερικού σωλήνα) και χρειάζεται καιρός μέχρι να μετατραπεί σε καρκίνο. Η αφαίρεση των πολυπόδων είτε προλαμβάνει την εξέλιξη σε καρκίνο είτε θεραπεύει τον καρκίνο.
Συνιστάται σε άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών να κάνουν μια εξέταση κοπράνων για ίχνη αίματος ετησίως, καθώς και κολονοσκόπηση κάθε 10 χρόνια (και νωρίτερα σε άτομα υψηλού κινδύνου), ώστε να διαγνωστούν τυχόν πολύποδες ή καρκίνος σε πρώιμο στάδιο που είναι ιάσιμος.
 Όσο για τους περιβαλλοντικούς παράγοντες μπορούν να τροποποιηθούν αλλάζοντας τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες, έτσι μειώνεται  ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Για παράδειγμα η αποφυγή του καπνίσματος και η υιοθέτηση σωστής διατροφής και συστηματικής άσκησης όπως το περπάτημα.
 

Κωνσταντάκη Χρυσούλα,

Διαιτολόγος