Esyd

ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ

Τι είναι η δυσκοιλιότητα;

Δυσκοιλιότητα είναι η μειωμένη συχνότητα των κενώσεων σε λιγότερο από τρείς φορές την εβδομάδα, χαρακτηρίζεται από έντονη πίεση και πόνο κατά τη διάρκεια των κενώσεων, τα κόπρανα είναι σκληρά και ξηρά και η κένωση συχνά είναι ατελής. Ένα άτομο θεωρείται δυσκοίλιο εάν δυο από τα παραπάνω συμπτώματα διαρκούν για τουλάχιστον 12 εβδομάδες. Φυσιολογική συχνότητα κένωσης είναι από τρείς φορές την ημέρα έως τρείς φορές την εβδομάδα.

Αίτια που προκαλούν τη δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα προκαλείται είτε από τον τρόπο ζωής του ατόμου είτε από διάφορες παθολογικές καταστάσεις. Συχνότερα εμφανίζεται στις γυναίκες και στους ηλικιωμένους.
• Δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες
• Ανεπαρκής πρόσληψη υγρών
• Καθιστική ζωή
• Χρήση φαρμάκων (παυσίπονα, αντιόξινα με αργίλιο, αντιυπερτασικά, σίδηρος, διουρητικά, αντικαταθλιπτικά κ.ά.)
• Αλλαγές των καθημερινών συνηθειών (π.χ. εγκυμοσύνη, ταξίδια) 
• Χρόνια χρήση καθαρτικών (μειώνει την κινητικότητα και τη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου)
• Γήρας
• Αγνόηση του αισθήματος για αφόδευση
• Ορθοπρωκτική δυσλειτουργία
• Μεταβολικές και ενδοκρινικές παθήσεις (υποθυρεοειδισμός ,σακχαρώδης διαβήτης, υπερασβεστιαιμία κ.ά.)
• Νευρολογικές διαταραχές ( Parkinson , σκλήρυνση κατά πλάκας, βλάβη εγκεφαλική ή νωτιαίου μυελού κ.ά.)
• Ανατομικές και λειτουργικές διαταραχές (όγκοι, στενώσεις, εκκολπωμάτωση  κ.ά.)
• Ψυχικές διαταραχές (νευρογενής ανορεξία, κατάθλιψη κ.ά.). 

Θεραπεία – Διαιτητική αντιμετώπιση

Σταδιακή αύξηση των φυτικών ινών σε 20-35γρ. ημερησίως διότι αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και μειώνουν τον χρόνο διέλευσής τους από το γαστρεντερικό σωλήνα. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι: φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης, ξηροί καρποί. Να τρώτε αποξηραμένα φρούτα όπως δαμάσκηνο, σύκο κ.ά. διότι περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών και αντικαταστήστε τα αμυλούχα τρόφιμα όπως ρύζι, μακαρόνια κτλ με προϊόντα ολικής αλέσεως. 
Αύξηση πρόσληψης υγρών σε τουλάχιστον 2  λίτρα ημερησίως (νερό, χυμοί φρούτων και λαχανικών)
Κατανάλωση πρωινού γεύματος με τρόφιμα ολικής αλέσεως, συνοδευόμενο από ρόφημα όπως τσάι ή καφέ
Αύξηση πρόσληψης προβιοτικών και πρεβιοτικών. Ρυθμίζουν το pH στο κόλον, βελτιώνοντας την κινητικότητα του παχέος εντέρου και μειώνοντας το χρόνο διέλευσης της τροφής. Προτιμήστε το κεφίρ και γαλακτοκομικά εμπλουτισμένα σε προβιοτικά, κυρίως γιαούρτια. 
Αύξηση της καθημερινής σωματικής άσκησης
Να μην διακόπτετε το αίσθημα για αφόδευση
Χρήση καθαρτικών με τη συμβουλή ιατρού
 

Πίνακας 1. Τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα φυτικών ινών

 

ΤΡΟΦΙΜΟ 100γρ.

ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ (γραμμάρια)

Σύκα ξηρά

18,5

Δαμάσκηνα ξηρά

13,5

Χουρμάδες ξηροί

8,5

Φασόλια ξηρά

7,5

Σταφίδα

7

Ψωμί ολικής αλέσεως

7

Ψωμί/φρυγανιές σικάλεως

7

Σπανάκι

6,5

Μπιζέλια

5

Βατόμουρα

4,1

Μπρόκολο

4

Φακές

4

Καστανό ρύζι

3,5

Άσπρο ψωμί

3

ΤΡΟΦΙΜΟ 100γρ.

ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ (γραμμάρια)

Βερίκοκα

3

Καρότο

3

Λάχανο

3

Φασόλια πράσινα

3

Φράουλες

3

Σύκα

2,5

Αγκινάρες

2,4

Κουνουπίδι

2

Αχλάδι

1,5

Μήλο

1,5

Πορτοκάλι

1,5

Βρώμη

1,4

Μπανάνα

1,3

Ακτινίδιο

1,1

 
 

Διαγνωστικές εξετάσεις

Προκειμένου ο θεράποντας ιατρός να αξιολογήσει το πρόβλημα, χρειάζεται μια ή περισσότερες από τις παρακάτω εξετάσεις:
• Ατομικό και κληρονομικό ιστορικό
• Αιματολογικές εξετάσεις
• Δακτυλική εξέταση του ορθού
• Σιγμοειδοσκόπηση, κολονοσκόπηση
• Βαριούχος υποκλυσμός
• Αφοδευόγραμμα 
• Έλεγχος ταχύτητας διάβασης εντέρου
• ορθοπρωκτική  μανομετρία 
Στο Ιατρικό - Διαγνωστικό Κέντρο ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ γίνονται αξιόπιστα οι προαναφερθείσες εργαστηριακές εξετάσεις, γιατί παρέχει πολυετή εμπειρία και υπερσύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό.

Κωνσταντάκη Χρυσούλα,

Διαιτολόγος