Ωράριο Λειτουργίας
Δευτέρα-Παρασκευή: 07:00 - 21:00
Σαββάτο: 08:00 - 14:00

Αιμοληψίες
Δευτέρα-Παρασκευή: 07:00 - 11:00
Σαββάτο: 08:00 - 11:00
 

Αιμοληψίες κατ' οίκον κατόπιν συνεννοήσεως

Esyd

ΥΠΕΡΤΑΣΗ

Τι πρέπει να ξέρετε για την υπέρταση

Υπέρταση

Η αρτηριακή πίεση είναι ένα μέτρο της πίεσης του αίματος έναντι των τοιχωμάτων των αρτηριών.

Η αρτηριακή πίεση εξαρτάται από τη δράση της καρδιάς,την ελαστικότητα των αρτηριακών τοιχωμάτων, τον όγκο του αίματος,όπως επίσης και από την πυκνότητά του. Η μέτρηση της είναι ο λόγος της συστολικής (μεγάλης) πίεσης δηλαδή με την οποία βγαίνει το αίμα από την καρδιά,προς τη διαστολική (μικρή), που είναι κυρίως η πίεση αντιστάσεως στην πλήρωση της αορτής.Συστολική / Διαστολική 140/80.

Τι είναι η αρτηριακή υπέρταση;

Η αρτηριακή υπέρταση είναι το αποτέλεσμα παρατεταμένης αύξησης της πίεσης,η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε διάφορα όργανα του σώματος, όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος, τα μάτια και τους νεφρούς. Ταυτόχρονα επηρεάζεται και όλο το κυκλοφορικό σύστημα δυσχεραίνοντας έτσι την παροχή αίματος σε όλο το σώμα.

Αρτηριακή υπέρταση

Τι προκαλεί την υπέρταση;

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η οικογενειακή προδιάθεση, η έλλειψη σωματικής άσκησης, το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση άλατος ή αλκοόλ, η παχυσαρκία, είναι μερικά από τα αίτια της υπέρτασης η οποία δεν οφείλεται σε βλάβη συγκεκριμένου οργάνου, αλλά σε ένα μεγάλο ποσοστό σε κάποιο από τα προαναφερθέντα αίτια, αρκετές δε φορές ανταποκρίνεται στη μεταβολή τους. Η δευτεροπαθής υπέρταση συνήθως οφείλεται σε βλάβη των νεφρών ή άλλου ενδοκρινούς αδένα και ανταποκρίνεται σε χειρουργική θεραπεία. Επίσης υπέρταση μπορεί να παρατηρηθεί και κατά την εγκυμοσύνη και χρειάζεται ιδιαίτερη αντιμετώπιση.

Πως μπορεί η υπέρταση να επηρεάσει ζωτικά όργανα.

Οι αρτηρίες αυξάνουν το πάχος των τοιχωμάτων τους ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες πιέσεις (υπερτροφία τοιχωμάτων) με αποτέλεσμα η εσωτερική διάσταση να μειώνεται και η παροχή του αίματος να ελαττώνεται. Ταυτόχρονα επιταχύνετια ο ρυθμός εναποθέσεως χοληστερίνης στα τοιχώματα των αγγείων(αρτηριοσκλήρυνση), μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο ακόμα περισσότερο την παροχή αίματος και διευκολύνοντας τη δημιουργία μικρών πηγμάτων που λέγονται θρόμβοι, τα οποία είναι πολύ επικύνδινα αν εισέλθουν στην κυκλοφορία.

Η υπέρμετρη αύξηση της πίεσης μπορεί επίσης να μειώσει την αντοχή του αγγειακού τοιχώματος και να προκαλέσει τη διάταση του με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανευρύσματος, το οποίο αν σπάσει μπορεί να προκαλέσει το θάνατο.

Καρδιακές κοιλίες
Υπερτροφία
Ανεύρισμα & Θρόμβος

Η καρδιά προκειμένου να κυκλοφορήσει το αίμα αντιμετωπίζοντας αυξημένες περιφερικές αντιστάσεις, αναγκάζεται να δουλέψει εντονότερα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την υπερτροφία της και την αύξηση του μεγέθους της. Στα αρχικά στάδια με τους προαναφερθέντες τρόπους διατηρεί η καρδιά την κυκλοφορία, αλλά μακροχρόνια εξαντλείται και αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις. Ταυτόχρονα μειώνεται και η παροχή αίματος προς την ίδια την καρδιά λόγω επιταχυνόμενης αρτηριοσκλήρυνσης των μικρών αγγείων της καρδιάς.

Ο εγκέφαλος υφίσταται επίσης τις επιζήμιες συνέπειες της υπέρτασης. Τα εγκεφαλικά επεισόδια έχουν σαν συνηθέστερο αίτιο την αρτηριακή υπέρταση, η οποία, είτε δημιουργώντας θρόμβους, είτε ανευρύσματα, μπορεί να προκαλέσει καταστροφή στον εγκεφαλικό ιστό.

Υπέρταση & Μάτια

Τα μάτια, με μια ειδική εξέταση, μπορούν να αποκαλύψουν την ύπαρξη της υπέρτασης, λόγω του ότι δημιουργούνται αλλοιώσεις στο αγγειακό τους δίκτυο.

Τα νεφροί επίσης εύκολα καταστρέφονται από την υπέρταση. Η αύξημένη πίεση μάλιστα, μειώνει την ικανότητα του νεφρού να αποβάλλει αλάτι, με αποτέλεσμα τη δημιουργία φαύλου κύκλου και την επιδείνωση της υπέρτασης.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ:

  • ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΛΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΚΟΠΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
  • ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΑΛΚΟΟΛ
  • ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΧΟΡΤΑΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΥΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ
  • ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Μην παραβλέπετε ότι η υπέρταση είναι μια χρόνια ασθένεια, η οποία μορεί για σειρά χρόνων να μην προκαλέσει κανένα ενόχλημα. Όταν αρχίζει φαρμακευτική αγωγή θα είναι εφ’όρου ζωής, λόγω του ότι με τη διακοπή της θεραπείας, θα εμφανιστεί ξανά υπέρταση.